40-jarig jubileumfeest

Door Joyce Smits (Meppeler Courant 15 november 2019)

Meppel – De reacties waren overweldigend toen het bestuur de vraag naar leden, oud-leden, hun ouders en andere betrokkenen liet uitgaan om 16 november de jubileumavond te bezoeken. „We wisten eigenlijk niet goed wat ons overkwam. Het wordt een geweldige reünie”, vertelt Dennis Visser, sinds augustus voorzitter van Ponyclub Meppel.

„Uit de reacties blijkt dat er grote betrokkenheid is bij de club. Het is geweldig en geeft een boel energie.”

Voor het feest ter ere van het 40-jarig bestaan van de ponyclub wordt de binnenbak van Manege Oosterboer zaterdag omgebouwd tot feestzaal. De ponyclub huist al vier decennia lang op deze manege.

De ponyclub is op 2 april 1979 opgericht door Gretha Robaard, Hilbert Brals en de inmiddels overleden Lefert Wittink. Al snel werd Ponyclub Meppel een groot succes. Door de jaren heen is er altijd les gegeven op de Manege Oosterboer en zodoende zijn de eigenaren Jaap en Cathy Westenbrink ook altijd nauw verbonden geweest aan de club.

Paard in plaats van pony

De ponyclub telt momenteel tien rijdende leden. Daar zijn Dennis en Cathy niet ontevreden over, hoewel dat aantal in het verleden ook op dertig heeft gelegen. „Tegenwoordig gaan ze eerder over op paard, de meesten als ze 16 zijn. Als je 18 bent móet je over, dan mis je toch één jaar ponyclub”, vertelt Cathy.

De huidige jongens en meiden die op de ponyclub zitten, hebben voorafgaand aan hun lidmaatschap les gehad op Manege Oosterboer om het paardrijden onder de knie te krijgen. Van daaruit stromen ze door naar de ponyclub met als doel concoursen te gaan rijden. Dan is ook een eigen pony vereist.

„Dat is een hele stap, ook voor ouders. Er moet niet alleen een pony komen, maar ook een trailer en een auto die die trailer kan trekken. Dat is een kostbaar plaatje”, zegt Cathy. De pony’s staan bijna allemaal bij Manege Oosterboer op stal. „Daar moet je vrijwel iedere dag heen om je pony te verzorgen. Het is dus iets waar je goed over na moet denken.”

Handjes wapperen

Het heeft als voordeel dat veel leden vaak op de manege zijn te vinden. „De leden en ouders zijn heel enthousiast. Iedereen laat hier zijn handjes wapperen. De ponyclub is altijd een heel levendige club geweest,” zegt de voorzitter.

Dat blijkt ook wel uit de reacties van leden en oud-leden in aanloop naar het jubileumfeest van aanstaande zaterdag. Visser: „We wilden deze mijlpaal niet voorbij laten gaan. We zijn met ledenlijsten aan de gang gegaan en direct stroomden de aanmeldingen binnen. Van sommigen kregen we weer tips van andere namen. Van de allereerste groep die lid was, komen er ook een paar. Er is ook een groep die altijd nog bevriend is gebleven met elkaar. Ook veel ouders komen mee. Zonder hen kun je niet als je bij de ponyclub zit. Die ouders kennen elkaar ook weer. We hebben ontzettend veel zin in het feest. Het wordt zaterdag één groot weerzien.”