Ponyconcours 2017

Door Frens Jansen (Meppeler Courant 12 juni 2017)

Meppel – De ponyclub Meppel heeft zaterdag haar zomerconcours gehouden. Al jarenlang vindt dit evenement – traditiegetrouw – plaats op het terrein van manege Robaard. Dit blijft een unieke locatie in het hart van de Meppeler wijk Oosterboer.

De ponyclub Meppel, opgericht in 1979, telt onder leiding van voorzitter Annemarie Vis momenteel zeven actieve leden. Om een concours te organiseren met ruim tweehonderd starts is dus de hulp van vele vrijwilligers nodig. Deze worden gevonden in de familie en andere mensen die de paardensport in Meppel een warm hart toedragen. Daarnaast is de bijdrage van diverse sponsors uit Meppel en de regio onontbeerlijk om dit concours tot een succes te maken.

De deelnemers komen gewoonlijk uit plaatsen rondom Meppel, zoals Staphorst, Rouveen, Ruinerwold, Koekange, Steenwijk en Zuidwolde. Daarnaast nemen ook de leden van de ponyclub Meppel zelf eraan deel. Omdat de meesten van hen hun pony’s hebben gestald op manege Oosterboer, hoeven zij slechts de weg over te steken om aan hun eigen concours te kunnen deelnemen.

Extra prijzen

Onder leiding van ringmeester Edwin Scholing vonden onder meer springwedstrijden plaats. Hierbij kon zaterdag zowel klassiek als progressief worden gesprongen. Daarnaast werden dressuurwedstrijden in diverse categorieën gehouden. Drie van de vier extra prijzen vielen ten deel aan leden van de Vlugge Viervoeters uit Rouveen. Emiel Hulst tekende met Sandro voor de snelste tijd in de barrage van de klasse L klassiek. Marcel Schoemaker behaalde met Blacky het hoogste aantal stijlpunten (80,5) bij het springen B-klassiek. Amber Krul reed met Spartacus de snelste tijd bij het springen progressief. De vierde extra prijs ging naar Carolien Altena van de Zwartewaterruiters, die met haar pony Komeet het hoogste aantal punten behaalde in twee dressuurproeven.

Ook de leden van ponyclub Meppel lieten zich zaterdag niet onbetuigd en vielen in de dressuurprijzen. Roos Koning eindigde met Wasti als eerste in de klasse L1, categorie B. Daarnaast eindigde zij als derde met haar hele jonge pony Brownie in de klasse B, categorie D. Roos Sips werd met haar pony Valero twee keer eerste in diezelfde categorie en Tess Wanningen met haar Tiko eenmaal als tweede. Twee andere amazones van ponyclub Meppel, Sanne Haar en Aimée Pijl, realiseerden hun persoonlijke doelstellingen, waarbij Aimée voor het eerst aan een concours deelnam en gelijk twee winstpunten behaalde. De amazones Sera Wammes en Quinthe Oudejans konden zaterdag niet deelnemen, maar zorgden wel voor morele ondersteuning van de overige amazones.